Molen in Langedijk

Wandelen in Dijk en Waard

Of je het nu doet om tot rust te komen of om op avontuur te gaan. Wandelen in de buitenlucht is heerlijk. In gemeente Dijk en Waard ligt een uitgebreid wandelnetwerk. De verschillende paaltjeswandelingen gaan langs mooie wateren, over kronkelende paden, door polders en pittoreske dorpjes. Ontdek Dijk en Waard te voet. Veel plezier!

Broekerveiling

Expeditie Frisseblik ; Eerstelingenpad




Het Eerstelingenpad is een wandeling rond het Oosterdel gebied in Broek op Langedijk. De wandeling van bijna 5 kilometer voert u rond het Oosterdel, het laatste overgebleven deel van het Rijk der duizend eilanden. Het waterrijke gebied (80 ha) bestaat uit ruim 200 eilandjes (akkertjes) waar natuur en resten van een oude landbouwcultuur samengaan.

De toegang tot het gebied is vrij. Honden zijn in het gebied niet toegestaan. De wandeling gaat niet altijd over verharde paden en is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. De route is ook te vinden op de IVN route app.

Het Eerstelingenpad is genoemd naar het aardappelras Eersteling. In het Oosterdel gebied konden deze aardappels heel vroeg in het seizoen verbouwd worden omdat de kans op nachtvorst hier kleiner was dan elders. Dankzij al het water in de sloten koelde s´nacht wat minder af.

Wandelroute van 5 kilometer | 16 stoppunten | Startpunt: Museum Broekerveiling, Museumweg 2, 1721 BW Broek op Langedijk. 

Meer informatie
Poldermuseum

Expeditie Frisseblik ; Poldermuseum

Poldermuseum Het Oude Gemaal is een Nederlands historisch en educatief museum in de Noord-Hollandse plaats Heerhugowaard. Het museum is gevestigd in het voor-malige poldergemaal gebouwd in 1877 aan de Huygendijk, de zuidelijke ringdijk en onderdeel van de Westfriese Omringdijk.

Het gemaal verving tientallen windmolens die vanaf de droogmaking van het meer De Waert aan het begin van de 17de eeuw, dienst hadden gedaan.

In de jaren dertig van de vorige eeuw is het gemaal overgegaan op dieselmotor techniek en tijdens de oorlog elektrisch geworden. Tot 1994 is het gemaal in bedrijf geweest. Vanaf dat jaar heeft het nieuwe gemaal, gebouwd naast het oude gemaal, alle pompfuncties overgenomen.

Ter hoogte van beide gemalen is de plaats waar de polder Heerhugowaard het diepst is: 3,90 meter onder NAP. In het noorden is de polderbodem hoger, 2,50 meter onder NAP. Al het regenwater stroomt af naar het tot in 2024 enige uitslaande
gemaal. In dat jaar is het tweede gemaal aan het kanaal Alkmaar-Kolhorn in gebruik genomen.

Het Poldermuseum is gestart in 1979 en is in 2018 ingrijpend verbouwd. In het museum staat de geschiedenis van de polder Heerhugowaard en het water-beheer centraal.



Wandelroute van 6,5 kilometer | 12 stoppunten | Startpunt: Poldermuseum Heerhugowaard, Huygendijk 17, 1703 RG Heerhugowaard.

Meer informatie
Geestmerambacht van boven

Wandelroutes in de Geestmerambacht

Vanaf startpunt Koedijk starten de blauwe, gele, groene en paarse route.

De blauwe route (6.8 km) loopt eerst een stukje samen op met de groene route. Langs het Noordhollands Kanaal staat molen De Gouden Engel. In de molenwinkel is meel te koop en in de molenschuur ernaast kan je wat drinken. 

De groene route (5.6 km) loopt aan weerszijden van het Noordhollands Kanaal. Halverwege steekt de route het kanaal over via de Koedijker Vlotbrug; een bijzondere houten brug uit 1821.

De paarse route (6.2 km) loopt door natuurreservaat Kleimeer. Omdat het beschermd gebied is volgt deze route alleen de randen van het natuurreservaat. Staatsbosbeheer laat het gebied verwilderen. Je loopt ook langs de recreatieplas De Zomerdel in recreatiegebied Geestmerambacht. 

De gele route (8.2 km), die ook langs natuurreservaart Kleimeer loopt, buigt naar het westen af. Je loopt door open grasland langs de Saskervaart en over een graskade langs de oude bebouwing van Koedijk.

Obdammermolen langs de dijk

Het Heerhugopad

In de voetsporen van heer Hugo loop je langs verborgen plekjes waar veel Heerhugowaarders vermoedelijk nog geen weet van hebben. Langs het Heerhugopad is van alles te beleven. Voor jong en oud. Voor sportievelingen en cultuurliefhebbers.

Bekijk de Heerhugopad route
Park van Luna

De Oude Walnoot

Een heerlijke wandelroute rond de Geestmerambacht die start bij Bed & Breakfast De Oude Walnoot in Sint Pancras. Een romantisch adresje waar je heerlijk kunt verblijven in een oude gerenoveerde koolschuur.

Bekijk de Oude Walnoot route
Stad van de zon van boven

Architectuurwandeling Stad van de Zon
%MCEPASTEBIN%

Download deze leuke wandelroute op de app RoutAbel. Onderweg ‘vertelt’ de app allerlei leuke weetjes, over de omgeving, de natuur, de geschiedenis etc. Geluidsfragmenten en filmmateriaal maken de beleving van de route compleet.

Bekijk de Architectuurwandeling
Polder van Dijk en Waard, hek met daarachter weilanden.

Door de West-Friese polder

Deze route neemt je mee door de uitgestrekte West-Friese polders rondom De Noord en Veenhuizen. Een leuke tocht om eens lekker uit te waaien.

Bekijk de Polder route
Huis met brug

Door het Verlaat

Verlaat is een klein, maar mooi dorpje tussen Heerhugowaard en Schagen. Vanuit het dorp lopen enkele mooie wandelroutes door het buitengebied. Deze route neemt je mee door de polders tussen Verlaat en Veenhuizen.

Bekijk de Verlaat route
Wandelroute in Langedijk

Bruggetjeswandeling in Langedijk

De bruggetjeswandeling in (voormalig) Langedijk is een favoriet van velen. Een mooie karakteristieke route in of nabij natuur. De route is 12 kilometer en start en eindigt bij De Binding in Zuid-Scharwoude.

Bekijk de Bruggetjeswandeling
Wandelroute Diepsmeer

Diepsmeerpark wandeling

Het Diepsmeerpark ligt als een groene oase van plassen en eilandjes, tussen Oudkarspel en het bedrijventerrein Breekland in. De route is 7 km en start en eindigt bij de Vomar aan de Voorburggracht.

Bekijk de Diepsmeerpark wandeling
Route Eerstelingenpad

Eerstelingenpad wandelroute

Onderweg krijg je aan de hand van bordjes met een QR-code informatie over de boeiende tuinbouwgeschiedenis van de streek: de groentes die er werden verbouwd, de veiling en het transport over water. De route is 4,7 km en start en eindigt bij Museum BroekerVeiling.

Bekijk de Eerstelingenpad wandelroute
Wandelroute Koolpad

Wandelroute Koôlpad

De wandeling gaat door Noord-Scharwoude en laat deelnemers zien hoe het vroeger ging in het land van de kool. Heel veel is verloren gegaan, zoals het spoor, de veiling, de handel, de karakteristieke bruggetjes, scheepswerven en natuurlijk het koolland. De route is 4,5 km.

Bekijk de Koôlpad route
Route Mayersloot wandeling

Mayersloot wandeling

De Mayersloot wandeling is een fijne route in en rondom de wijk die ook als het donker is nog goed te belopen is, door de straatverlichting. Perfect dus voor een avondwandeling. De route is 4 km lang.

Bekijk de Mayersloot wandeling
Nauertogt wandeling

Nauertocht wandeling

De Nauertocht wandeling is een leuke afwisselende wandeling door Broek op Langedijk en Sint Pancras. De route start en eindigt bij Museum BroekerVeiling en is 11,2 km.

Bekijk de Nauertocht wandeling
Waarddijk wandeling route

Waarddijk wandeling

Deze wandeling door Oudkarspel is een aanrader als je een tot anderhalf uur wilt wandelen. Het is een leuke, afwisselende route van 6 km.

Bekijk de Waarddijk wandeling
Woudmeer wandeling

Woudmeer wandeling

De Woudmeer wandeling is een leuke recreatieve wandeling dat start en eindigt bij Café de Knip in Oudkarspel. De route is 4 km.

Bekijk de Woudmeer wandeling

Ontdek meer