Molen in Langedijk
Geestmerambacht van boven

Mountainbike routes Geestmerambact

In Het Geestmerambacht vind je een MBT Parcour. Het pad kronkelt door de bosjes en bomen, totdat er ineens een venijnige ‘hairpin’ op jouw pad komt. Tijdens de route geniet je boven op de heuvel van een prachtig uitzicht over het meer, waar het vaak een drukte van jewelste is door de vele futen, aalscholvers, meerkoeten en andere vogels. 

Bekijk MTB Parcour Geestmerambacht 
Mountainbike fietser tussen de bomen

Mountainbike routes Park van Luna

Een andere leuke MBT route is de route in het Park van Luna. Vroeger was dit aangelegde park gewoon een Hollandse polder met weilanden en slootjes. Tegenwoordig bestaat het gebied uit bos, weides, strand en vooral veel water. Het hoogste punt op de uitzichtheuvel geeft een ongekend uitzicht op de dijk, het molenland en de Schermer.

Bekijk MBT Parcour Park van Luna

Fietsroutes in Dijk en Waard

Meneer bij Bloemenstal

Stalletjes Route

De fietsroute ‘Stalletjes Route’ is een goede gelegenheid om de bedrijven en het charmante platteland van gemeente Dijk en Waard te leren kennen. De route is 26 kilometer en is prachtig om te fietsen.

Bekijk Stalletjes route
Glijbaan bij Park van Luna

Tour de Kids

Ontdek Dijk en Waard op de (kinder)fiets! Deze route start en eindigt in het Park van Luna in Heerhugowaard, en gaat via een leuke landelijke route naar recreatiegebied Geestmerambacht.

Bekijk Tour de kids
Ingang Broekerveiling met een mevrouw op de voorgrond.

Verken Broek op Langedijk

Deze route neemt je mee door de omgeving Broek op Langedijk. Dit West-Friese dorpje geniet landelijke bekendheid vanwege de Broeker Veiling, het monumentale houten veilinggebouw uit 1912.

Bekijk de verken Broek op Langedijk route
Korenmolen de Hoop

Door de polders bij Heerhugowaard

In de polders rondom Heerhugowaard is het heerlijk rustig fietsen. Vanaf slingerende dijkjes kijk je uit over vaarten en uitgestrekte weilanden. Ook liggen er enkele oude dorpjes en bezienswaardigheden op de route, zoals de Molen de Hoop.

Bekijk Polders bij Heerhugowaard route
Schapen op het weiland in Heerhugowaard

Door de omgeving van Heerhugowaard

Rondom Heerhugowaard maak je een prachtige fietstocht door het buitengebied. In deze regio ontdek je historische bezienswaardigheden, gezellige oude dorpjes en een weids fietslandschap.

Bekijk de door de omgeving van Heerhugowaard route
Wandelroute Diepsmeer

Ontdek de duurzame hotspots

Dat fietsen gezond voor je is, dat weten we ondertussen wel. Stap op de fiets én maak een keuze uit één van deze twee duurzame route door Langedijk óf Heerhugowaard. Ze voeren je langs allemaal duurzame initiatieven en activiteiten. Vergeet geen fietstassen mee te nemen, want die worden zeker gevuld met verse, biologische producten.

Bekijk Duurzame hotspots route
Wit gebouw in Heerhugowaard

Over de bodem van het meer

Heerhugowaard kennen we tegenwoordig als een moderne, jonge, energiebewuste en ruim opgezette gemeente met circa 55.000 inwoners. Die uitstraling is echter pas de laatste jaren ontstaan. Het is niet bij iedereen bekend dat Heerhugowaard is aangelegd op de bodem van een groot meer: de Zuiderwaard. Dat meer werd in 1631 droog gemalen voor akkerbouw.

Bekijk Over de bodem van het meer route
Oude tekening Kerk

Kerkenroute

Deze route is een heruitgave van de monumenten kerkenroute die in 2005 gemaakt is voor de Open Monumentendag. Dat jaar stond in het teken van ons religieus erfgoed. Nederland heeft duizenden religieuze monumenten zoals kerken, begraafplaatsen, kapellen, kloosters en pastorieën. Heerhugowaard kent naast kerken en pastorieën ook een zusterhuis en voormalige kerkpaden. Deze folder laat zien waar die in Heerhugowaard te vinden zijn.

Bekijk Kerkenroute
Fietspad de Middenweg

Panoramafietsroute Heerhugowaard

De Middenweg in Heerhugowaard is een icoon in de droogmakerij. Deze prachtige monumentale polderweg brengt al bijna vier eeuwen lang mensen van huis of werkplek in Heerhugowaard naar Alkmaar en terug. Lopend, met paard en wagen, op de fiets, in de auto of met de bus. De Middenweg was, als eerste weg dwars door de polder richting grote stad Alkmaar, in feite het allereerste begin van Heerhugowaard. Het is de centrale as door de polder.

Bekijk Panorama fietsroute
Stolp Boerderij

Stolpenroute Heerhugowaard

onder stolpboerderijen zou Noord-Holland Noord-Holland niet zijn. De stolp is ‘een beeldbepalende piramide van de polder’. Een icoon van het Noord-Hollandse landschap. De historische stolpboerderijen zijn uniek en vind je verder nergens in Nederland. Ruim 5000 zijn er nog in Noord-Holland. En veel daarvan staan in West-Friesland. In Heerhugowaard staan nog 174 stolpen. Al in 1996 heeft de Werkgroep Monumenten Heerhugowaard een Stolpenroute gemaakt.

Bekijk Stolpenroute
Fietsroute Oud en Nieuw Langedijk

Fietsroute 'oud' en 'nieuw' Langedijk

Fiets een prachtige route door zowel oud als nieuw Langedijk. De route is ongeveer 23 km lang. Onderweg kom je langs allerlei belevenissen en horeca voor bijvoorbeeld een heerlijke kop koffie. De route kan vanaf elk punt in de route worden gestart.

Bekijk 'oud' en 'nieuw' Langedijk route
Woudmeer wandeling

Fietsroute Broek op Langedijk en Sint Pancras


De Stichting Promotie Dijk en Waard heeft een fietsroute ontwikkeld langs de gedichtenborden en de locatieborden. De route start bij Museum BroekerVeiling en eindigt bij het locatiebord aan De Vroedschap.


Bekijk Broek op Langedijk en Sint Pancras route

Fietsroute Geestmerambacht

De fietsroute Geestmerambacht leidt je langs de mooiste plekjes van dit grote recreatiegebied. De route is ongeveer 24 kilometer lang en start en eindigt bij Hotel-Restaurant Molengroet. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden voor een koffiestop of uitje.

Bekijk Geestmerambacht route

Ontdek meer