Mensen bij een kraampje met daarvoor verschillende wijntjes.

Zuid- Scharwoude; Het Rijk der Duizend Eilanden

Zuid-Scharwoude (gemeente Langedijk) was ooit een moerassig gebied. Eeuwenlang woonden de mensen aan de Langedijk dat vooral uit sloten en vaarten bestond. Het gebied stond bekend om zijn ‘Rijk der Duizend Eilanden’: de bewoners veranderden het moeras in een vruchtbaar eilandrijk door het graven van vaarsloten. Met het opgegraven slib verhoogden de boeren de stukken land in akkers, en bewerkten, zaaiden en oogsten het met hun blote handen. Gemiddeld had elke tuinder zeven eilanden in zijn bezit, die alleen per kloet bereikbaar waren!

Vlakbij Museum Broeker Veiling, de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld, huur je een bootje en vaar je nog zó door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden. Fietsen kan ook goed in Noord-Scharwoude: vanaf knooppunt 91 kies je voor de fietsroute naar natuur- en recreatiegebied Geestmerambacht. Hier vind je fiets- en wandelpaden, een zwemmeer met stranden en rietoevers, een restaurant en de grote camping annex chaletpark Molengroet. Jaarlijks wordt naast dit recreatiegebied het Indian Summer Festival georganiseerd, met grote namen als Anouk, Ilse de Lange en Kane.

Tip!
Op de plek waar het eiland De Koen in het Rijk der Duizend Eilanden lag, is nu een wijngaard aangelegd. Er worden hier workshops en proeverijen georganiseerd.