Oudkarspel vanuit de lucht

Oudkarspel ; Het Rijk der Duizend Eilanden

Dit was een moerassig gebied. Eeuwenlang woonden de mensen aan de Langedijk – een historisch lintdorp langs een dijk - dat vooral uit sloten en vaarten bestond. Het gebied stond bekend om zijn ‘Rijk der Duizend Eilanden’: de bewoners veranderden het moeras in een vruchtbaar eilandrijk door het graven van vaarsloten. Met het opgegraven slib verhoogden de boeren de stukken land in akkers, en bewerkten, zaaiden en oogsten het met hun blote handen. Gemiddeld had elke tuinder zeven eilanden in zijn bezit, die alleen per kloet bereikbaar waren!

Vanaf Museum BroekerVeiling (de oudste doorvaargroenteveiling) in het vlakbij gelegen Broek op Langedijk huur je een bootje en vaar je nog zó door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden. Fietsen kan ook goed vanuit Oudkarspel: vanaf knooppunt 97 kies je voor de fietsroute naar natuur- en recreatiegebied Geestmerambacht. Hier vind je fiets- en wandelpaden, een zwemmeer met stranden en rietoevers en een restaurant. Jaarlijks wordt naast dit recreatiegebied het Indian Summer Festival georganiseerd, met grote namen als Anouk, Ilse de Lange en Kane.

Tip! Bij Hotel de Buizerd huur je een kano of bootje en vaar je zo het schitterende water van ’t Waardje op. Voor een romantische dag met z’n tweeën.

Ontdek wat Oudkarspel te bieden heeft