Twee mensen op de fiets

Ontdek Dijk en Waard op de fiets

Waar kun je kunst ervaren? Hoe ziet ons horeca aanbod eruit, waar vind je musea, cultuur, natuur en historie? Wat is het verhaal achter een gebouw, straat of gebied?
Stichting Promotie Dijk en Waard heeft een aantal fietstochten ontwikkeld, speciaal voor inwoners van Dijk en Waard. Tijdens deze informatieve fietstochten met gids maak je (beter) kennis met de bekende en minder bekende parels van Dijk en Waard. Ga je mee op pad?

We hebben veel hoogtepunten in de gemeente die je aandacht waard zijn, zelfs te veel om in één fietstocht te bezoeken. Daarom zijn er vier tochten ontwikkeld en beschikbaar: eentje door Langedijk, drie door Heerhugowaard Noord, Midden en Zuid.


De tochten worden gereden onder leiding van lokaal goed bekende gidsen die onderweg regelmatig zullen stoppen om de hoogtepunten en wetenswaardigheden toe te lichten. Er rijdt ook een hulpgids achter de groep. Beide gidsen zijn goed herkenbaar aan huisstijl hesjes ‘Ontdek Dijk en Waard’.

Fietsende senioren op de fiets

De fietsroutes voeren langs de mooiste plekjes van Dijk en Waard

De routes zijn alle tussen de 20 en 25 km lang. De routes kunnen het beste met een elektrische fiets gereden worden, hoewel een sportieve fietser op een normale fiets het tempo ongetwijfeld zal kunnen bijhouden. 

Er wordt regelmatig gestopt waarbij de gids u allerlei leuke en interessante zaken vertelt over de plek, de bewoners of de historie. De routes duren 2 tot 2,5 uur. 


Inschrijven

Inschrijven voor één, twee of alle fietstochten doe je via info@ontdekdijkenwaard.nl. 
Vermeld je naam, datum van de fietsroute, het aantal deelnemers met hun leeftijd, je telefoonnummer en of er aandachtspunten zijn die de gidsen moeten weten voor wat betreft je gezondheid.



Je krijgt zo spoedig mogelijk na inschrijving bericht. Er kunnen per tocht maximaal 15 deelnemers meedoen. Vol = vol. Het minimale aantal deelnemers is 5. Je dient wel een fiets mee te nemen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Overzicht van de verschillende fietsroutes

Juni        Route                                  Vertrektijd         Verzamelplaats

Za. 08    Centrum                               10.00 u.              voor theater Cool    

Vr.  14    Langedijk                             13.00 u.              Museum Broekerveiling

Wo. 26   Noord                                  19.00 u.              Theater Cool 

Vr.   28   Langedijk                            13.00 u.              Museum Broekerveiling 



Juli

Za.  06   Zuid                                       10.00 u.             Theater Cool

Vr.   12    Langedijk/ Dijk en Waard    13.00 u.             Museum Broekerveiling 

Wo. 17    Centrum                                19.00 u.             Theater Cool 

Vr.   26   Langedijk                               13.00 u.             Museum Broekerveiling 



Augustus

Za.  03   Noord                                     10.00 u.             Theater Cool

Vr.   09    Langedijk/Dijk en Waard     13.00 u.              Museum Broekerveiling 

Wo. 21    Zuid                                        19.00 u.             Theater Cool 

Vr.   23    Langedijk                               13.00 u.             Museum Broekerveiling  

De verschillende routes

Heerhugowaard Noord

Deze route gaat langs de open landelijke noordoost rand van onze polder. Bij winderig weer, een pittig stukje (vandaar dat een elektrische fiets wordt aangeraden). Er wordt gestopt in Veenhuizen bij de graftombe van Reinout van Brederode. 

Via het openluchtzwembad ’t Skarpet verlaten we even de onze polder om er via Het Verlaat weer in terug te keren. Het Verlaat is een interessante stopplaats.

De Middenweg voert ons door buurtschap De Noord met een aantal wetenswaardigheden, onder andere de muurschildering van Marian de Wit die de pelgrimswandeling naar Santiago de Compostella heeft uitgebeeld.

De route gaat verder langs de kramen aan de kant van de weg, het zonnepark, sportpark De Vork, de nieuwe woningen van Hugo’s Tuin en uiteindelijk komen we weer bij theater Cool waar de route eindigt.

Markt bij Centrumwaard

Heerhugowaard Centrum

Deze route is de kortste en wordt gereden in het compacte oude centrum, hoewel ook een uitstapje wordt gemaakt naar de grote nieuwbouwwijk De Draai. De eerste stopplaats is op het kruispunt Middenweg/Stationsweg, dat een van de oudste plekken is sinds het ontstaan van Heerhugowaard. 

Op het kruispunt Middenweg/Beukenlaan is ook weer veel te vertellen over de gebouwen die daar staan en stonden, over de kermis en over de geloofsrichtingen.

Na het uitstapje door De Draai, keren we via de Van Veenweg terug naar het oude centrum. Op het kruispunt Middenweg/Van Veenweg is de afgelopen jaren veel gebeurd. U hoort er alles over van de gids: De oude Dionysiuskerk, de camping Travalje en het openluchtzwembad Dijko.

Na nog een aantal interessante historische weetjes rond het Raadhuisplein keren we terug naar het Coolplein waar de route eindigt.

Strand van Luna van boven gefotografeerd

Heerhugowaard Zuid

De zuidroute gaat via de Middenweg langs een muurschildering van Marian de Wit, enkele van de 380 stolpboerderijen van Heerhugowaard en over het kunstwerk ‘De menselijk maat’ van Paul de Kort.

Via het strand van Luna zien we dat de polder 3,5 meter onder zeeniveau ligt, dat het park van Luna heel wat sportiefs te bieden heeft en we komen bij Het Oude Gemaal dat ervoor zorgt dat wij droge voeten houden. 

We nemen ook een kijkje in de Stad van de Zon, ontworpen door Ashok Bahlotra en gebouwd in 2009.

Via de Huygendijk komen we in Oterleek, geheel binnen de polder van Heerhugowaard, maar behorend bij Alkmaar. Hier bevindt zich (op Heerhugowaards terrein) de wijngaard van de gebroeders Zwirs.

Op het kruispunt van de Rustenburgerweg en de Jan Glijnisweg in buurtschap ’t Kruis, nemen we een uitstapje naar de Artfarm. Op de terugweg naar het Coolplein houden we een stop op het Stadplein, waar een aantal hedendaagse zaken om aandacht vragen.

Ingang museum Broekerveiling

Langedijk

De start is vanaf Museum BroekerVeiling, èèn van de parels van onze gemeente Dijk en Waard. Via de pittoreske Dorpsstraat en Havenplein Broek op Langedijk rijden we langs de mooie Twuyvermolen richting Sint Pancras en gaan vervolgens via het Daalmeerpad richting het Recreatiegebied Geestmerambacht. Daarna vervolgen we  via de polder Kerkmeer en langs de dorpen Oudkarspel, Noord- en Zuid-Scharwoude de tocht naar Museum BroekerVeiling.



Langs de route staan diverse locatieborden, welke vertellen over de rijke historie van het gebied. Aangevuld met de vertellingen van de gidsen laten wij u meegenieten van al het moois, wat Langedijk te bieden heeft. Dit betreft veel het thema water, want Langedijk heeft een waterrijk verleden. De naam 1000 eilanden rijk herinnert aan de 15.500 eilandjes in het Geestmerambacht rondom de dorpen. In het Oosterdelgebied in Broek op Langedijk is een klein deel bewaard gebleven. 

Boot in Langedijk

Langedijk en Heerhugowaard

Deze route heeft een overlap met de fietsroute Langedijk (het eerste stuk).

Met het aantreden van de fusiegemeente Dijk en Waard is nu ook een deel van Heerhugowaard opgenomen in deze fietstocht. Deze gaat ook vanaf Museum BroekerVeiling via de Dorpstraat, het Havenplein, de Broekhornerbrug of de Groene brug, langs het Kanaalpark aan de Westdijk richting Heerhugowaard Centrum, alwaar we via de oude Middenweg richting het Oude of Poldergemaal aan de Huygendijk rijden. Via Park van Luna en Stad van de Zon vervolgen we deze tocht naar Sint Pancras en Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk.