Waanzinnig Festival, kinderen spelen in het sop.

Van service medewerker naar Theater Manager


Ontdek Dijk en Waard ging in gesprek met Ruben Boonman, de manager van bioscoop Vue in Heerhugowaard. Wij vroegen ons af hoe het leven van een Theater Manager eruit ziet. Jij ook? Lees het blog!

Ruben manager Vue Heerhugowaard

De bioscoop als rode draad 

Ruben (33) uit Heerhugowaard is al 8 jaar Theater Manager bij Vue Heerhugowaard. Ooit begon hij als servicemedewerker op deze locatie, maar dan voor de toenmalige Metro bioscoop. Hij heeft in die tijd alle facetten van het vak geleerd, van bier tappen, tot wc’s schoonmaken en kaartjes verkopen bij de kassa. Ook maakte hij nog een uitstapje van drie jaar naar de oude bioscoop in Alkmaar op het Doelenveld. Maar, de bioscoop in zijn eigen stad had toch echt zijn voorkeur. Zeker toen hij de kans kreeg om als Theater Manager aan de slag te gaan hoefde Ruben niet lang na te denken. Zo werd de bioscoop de rode draad in zijn leven en doet hij nog steeds elke dag met veel plezier zijn werk. Voor nog wat extra uitdaging kreeg hij ook het Vue filiaal in Alphen a/d Rijn onder zijn hoede, waar hij ook een keer per week te vinden is en de Assistent Manager aanstuurt. 

Schop onder je kont

Toen we Ruben vroegen hoe hij in het beginsel bij de bioscoop terecht kwam begint hij te lachen. “Mijn vader vond dat ik een schop onder mijn kont nodig had en een baantje moest gaan zoeken. Dus ik heb braaf allemaal CV’s uitgeprint en ben ik op een hele regenachtige woensdagmiddag langs winkels, horeca én de bioscoop gegaan om deze af te leveren. Toen ik hier mijn CV inleverde weet ik nog heel goed dat er een hele aardige mevrouw zat die beloofde dat ik sowieso gebeld zou worden. En toen hoorde ik drie weken lang niets en ben toen zelf maar gaan bellen,waarna ik op gesprek mocht komen. Een paar dagen daarna kon ik starten en tsja, toen ben ik dus eigenlijk nooit meer echt weggegaan. Het was middenin de glorietijden van de Metro bioscoop dus het was keihard werken, maar het was vooral ook heel leuk en dynamisch. Toen heb ik zo ontzettend veel geleerd.” 

Vue Heerhugowaard van buiten met verlichting aan

Volwassen worden

Ruben vertelt dat hij graag met jongeren werkt. “Natuurlijk herken ik mijzelf erin van vroeger, maar wat ik met name heel bijzonder vind is dat die jongens en meiden meestal wat verlegen en afwachtend binnenkomen. Een paar jaar later lopen ze met zoveel meer zelfvertrouwen en ervaring de deur uit, ik zie ze letterlijk groeien en volwassen worden. Zo mooi dat ik daar een bijdrage aan mag leveren”. 

Een blinkende bioscoop

De coronaperiode was voor Ruben en zijn team net als voor vele anderen een heftige en onzekere tijd. Om het teamgevoel te behouden organiseerde Ruben als het enigszins kon en mocht een 1,5 meter borrel in de bioscoop voor zijn team, om maar binding te blijven houden. “Dat werd enorm gewaardeerd en het was vaak een welkome afleiding. Ook hebben we met elkaar enorm veel onderhoud en schoonmaakwerk gedaan in periodes dat we dicht waren, de hele bioscoop blonk gewoon”, lacht hij. Achteraf gezien vond Ruben deze periode de meest gedenkwaardige periode in zijn carrière tot nu toe. “Niemand wist waar we aan toe waren, ook het hoofdkantoor niet. Dus iedereen zat in hetzelfde schuitje en probeerde er het beste van te maken.”

Veelzijdige baan

Als Theater Manager heb je een heel veelzijdige baan. Je stuurt het team aan, zorgt dat het onderhoud gedaan wordt, dat de voorraden up to date zijn, dat de verwarming op de juiste temperatuur staat. “Elke week doen we een geluidscheck in elke zaal, maken we de filters schoon en onderhouden we de projector. Daarnaast maak ik roosters en op drukke dagen werk ik net zo goed mee met het team, van tickets verkopen tot wc’s schoonmaken. Er gebeurt veel meer achter de schermen dan dat je als bezoeker zelf ziet.”

Favoriete film 

Als we Ruben vragen naar zijn eigen favoriete film dan reageert hij zonder enige twijfel “Gladiator! Topfilm die iedereen gezien moet hebben”, zegt hij vol overtuiging. Als hij zelf vrij is is hij niet vaak in de bioscoop te vinden. “Anders voelt het toch wat teveel als werk. Ik ga in mijn vrije tijd graag mountainbiken in het Geestmerambacht, Schoorl of Bergen. Maar ook van een avondje gamen word ik blij. En lekker uit eten gaan, ik ga dan vaak naar Brasserie IJzer hier aan de overkant. En als ik op vakantie ga kies ik meestal voor een citytrip, Rome is een van mijn favorieten, ik ben er inmiddels al vier keer geweest.