Peter de Nijs

Sluiswachter en havenmeester in hart en nieren

Dit is Thomas Lotstra. 

Ontdek Dijk en Waard ging in gesprek met Pascal, de geliefde sluiswachter bij het havenplein in Broek op Langedijk. Lees het blog voor een kijkje in zijn bijzondere leven.  Zijn lust en zijn leven Het sluisje en de de haven in Broek op Langedijk zijn niet weg te denken uit het leven van sluiswachter en havenmeester Pascal (50) die hier 17 jaar geleden bij toeval terecht kwam. Het is zijn lust en zijn leven.


Thomas Lotstra

Zijn lust en zijn leven

Het sluisje en de de haven in Broek op Langedijk zijn niet weg te denken uit het leven van sluiswachter en havenmeester Pascal (50) die hier 17 jaar geleden bij toeval terecht kwam. Het is zijn lust en zijn leven en het liefst zou hij op de plek wonen waar hij zo graag is. Samen met zijn team zorgt hij voor veiligheid, een fijne werkplek maar ook een fijne plek voor de boottoeristen die door de sluis varen of aanmeren in de fijnste haven van Nederland. 


17 jaar geleden wilde Pascal graag BOA worden, maar daar waren toen geen mogelijkheden voor. Als alternatief werd Pascal gevraagd of hij niet een dagje bij de sluis en de haven mee wilde lopen en daar is hij nooit meer weggegaan. De gezelligheid, het omgaan met mensen maar ook het waarborgen van veiligheid is hem op zijn lijf geschreven. Met zijn gedrevenheid, perfectionisme en oneindig enthousiasme weet hij het team moeiteloos te motiveren het beste van zichzelf te geven. Want samenwerking is alles in de hectische wereld van sluiswachter en havenmeester en zijn team is goud waard. De sluis moet veilig en efficiënt werken en de boottoeristen voor de haven wil je ook een warm welkom heten. En dan ook de wc’s nog even schoonhouden….het is zeker geen luizenbaantje! 

Het team van 9 draait volledig op vrijwilligers van 19 tot dik 50 jaar en heeft ook nog eens een maatschappelijke functie waarbij mensen terugkeren in de maatschappij door hun werk bij de sluis en de haven. Dit betekent dat Pascal mensen klaarstoomt voor een volgende fase en dat is heel dankbaar werk maar het is tegelijkertijd ook jammer dat je afscheid moet nemen van fijne werknemers. Want als je mensen met de juiste competenties als inzicht in veiligheid en alertheid hebt die ook nog eens sociaal zijn en hun mannetje staan dan wil je ze eigenlijk gewoon houden. 

Geestmerambacht van boven

De mooiste plek van Broek op Langedijk

Dat de haven van Broek op Langedijk een fijne plek is voor Pascal is duidelijk. En velen delen zijn mening, want al jaren ziet hij de gasten per boot weer terugkeren naar ‘zijn’ haven of gasten komen er terecht door vrienden of kennissen die er zo’n fijne tijd hebben gehad. De haven staat goed op de kaart bij deze watersporters en dat is mede dankzij Pascal en zijn team. Service, snelheid en ook zeker tijd voor een praatje met de gasten. ‘Want een fijne beleving is de sleutel voor succes’ aldus Pascal. Maar ruimte voor verbetering is er zeker en dan doelt Pascal vooral op het havenplein. Want daar is zoiets moois van te maken. Het sanitair is schoon maar gedateerd en de gezelligheid op het plein is ver te zoeken. Door de snackbar zie je eigenlijk niet eens dat er een haven schuilgaat. ‘Er zijn al jaren plannen voor het opknappen van het havenplein, maar tot op de dag van vandaag is er nog niks gebeurd. Er is hier zelfs geen wifi-paaltje’ vertelt Pascal. ‘Ook wordt er weinig georganiseerd, een gemiste kans’. 

Wandelende ANWBgids en praatpaal

Pascal is niet alleen sluiswachter en havenmeester, maar ook een wandelende ANWB-gids en praatpaal. Hij weet moeiteloos de juiste tips te geven voor dagjes uit, een fijn restaurant op loopafstand en natuurlijk ook suggesties voor een haven in de buurt voor als de mensen hun reis voortzetten. Niet alleen Nederlandse toeristen doen de haven aan, maar ook Duitse, Engelse en zelfs Spaanse toeristen die Pascal moeiteloos in hun taal te woord kan staan. Van gezinnen met kinderen tot stellen op leeftijd, de gasten zijn heel divers. 

Voor deze laatste groep is er binnen het team ook veel aandacht. ‘Als je met z’n tweeën een tijd op reis bent is het wel eens fijn om ook met een ander te praten’ vertelt Pascal. Regelmatig schuift hij op verzoek aan voor een praatje of komen de gasten voor hun vertrek nog even iets lekkers brengen als dank voor de gastvrijheid die het team biedt. En dat is ook precies wat Pascal heel belangrijk vindt: dankbaarheid. En dat is op deze fijne plek een wisselwerking. 

Heel veel boten in de sluis

Topdrukte in de sluis

In de warmste weekenden van het jaar is het ontzettend druk in de sluis, met een record van 276 bootjes op 1 dag die door de sluis vaarden. De coronaperiode was ook voor de sluiswachter en zijn team een drukke periode. Veel kon niet, maar varen op je eigen boot met je gezin of een kleine groep mocht natuurlijk wel. Een hand en een knuffel geven aan de vaste gasten in de haven kon even niet en ook de sluisbak zo efficiënt mogelijk indelen ging even niet door de 1,5 meter. Maar service kan je altijd op een gepaste manier verlenen. 


Op vakantie gaan doet Pascal niet tijdens het vaarseizoen, daar is het echt te druk voor. Maar als hij een dag vrij werkt hij graag in de tuin en draait hij als DJ of op feestjes. Vroeger deed hij dit in Zuid-Spanje in de Pacha waar hij jaren heeft gewoond. In december gaat hij er een maandje heen om oude bekenden te bezoeken en lekker te ontspannen. 

Pascal en zijn team zijn goud waard. Het werk is hun kindje, ze zijn dankbaar en veiligheid staat voorop. Er gaat een mooie wereld schuil achter de haven en het sluisje van Broek op Langedijk.