Feestje bij Tante Suus

Onderneemster Susan Veldink ‘goes with the flow’


Ontdek Dijk en Waard ging in gesprek met Susan Veldink, de eigenaresse van o.a. Tante Suus in Heerhugowaard. Wij waren erg nieuwsgierig naar haar verhaal. Jij ook? Lees het blog!

Ruben manager Vue Heerhugowaard

De bioscoop als rode draad 

De naam Susan Veldink zal wellicht niet bij iedereen direct een belletje laten rinkelen. Maar als we het over ‘Tante Suus’ hebben dan is er ongetwijfeld veel meer herkenning. Deze onderneemster in hart en nieren is de eigenaresse van Tante Suus in Heerhugowaard, een paradijs voor kinderfeestjes, workshops en andere leuke activiteiten voor jong en oud. Daarnaast heeft zij ook Zowiezo Kinderopvang, Zowiezo gastouderbureau én Zowiezo Kraamzorg. Ruben (33) uit Heerhugowaard is al 8 jaar Theater Manager bij Vue Heerhugowaard. Ooit begon hij als servicemedewerker op deze locatie, maar dan voor de toenmalige Metro bioscoop. Hij heeft in die tijd alle facetten van het vak geleerd, van bier tappen, tot wc’s schoonmaken en kaartjes verkopen bij de kassa. Ook maakte hij nog een uitstapje van drie jaar naar de oude bioscoop in Alkmaar op het Doelenveld. Maar, de bioscoop in zijn eigen stad had toch echt zijn voorkeur. Zeker toen hij de kans kreeg om als Theater Manager aan de slag te gaan hoefde Ruben niet lang na te denken. Zo werd de bioscoop de rode draad in zijn leven en doet hij nog steeds elke dag met veel plezier zijn werk. Voor nog wat extra uitdaging kreeg hij ook het Vue filiaal in Alphen a/d Rijn onder zijn hoede, waar hij ook een keer per week te vinden is en de Assistent Manager aanstuurt. 

Susan, nu 48 jaar, is geboren in Wieringermeer in een ondernemersgezin. Ze verhuisden daarna naar Hoorn. Susan woont nu al jaren met haar gezin in Wognum, waar ook het hoofdkantoor gevestigd is van Zowiezo. We gaan met haar even terug in de tijd, nieuwsgierig naar haar verhaal. Lees je mee?

Van turntrainster naar gastouder

Ooit begon ze na school als turntrainster. Ze turnde zelf fanatiek en kreeg toen vanuit de club de kans om als trainster aan de slag te gaan. Dit heeft ze gedaan tot haar 25e, toen werd ze zwanger van haar eerste dochter. Na de geboorte wilde ze de turnzaal niet meer in. Omdat ze gek is op kinderen begon ze als gastouder te werken, voor een gastouderbureau. “Ik kwam er echter al gauw achter dat ik een stuk minder verdiende dan het bureau en dat zat me niet lekker. Toen besloot ik zelf een gastouderbureau te starten en het anders te doen, met eerlijke lonen voor de gastouders die voor mij aan de slag gingen. En dat terwijl ik altijd heb geroepen dat ik nooit ging ondernemen, omdat ik zag hoeveel werk het was bij mijn ouders”, lacht ze. “Nu weet ik dat ik niet in de wieg ben gelegd om voor een baas te werken, ik moet mijn eigen pad volgen. Binnen drie jaar na het opzetten van het gastouderbureau was de bom ontploft en had ze 1000 gastouders aan het werk, booming business. Waarna het vanaf 2005 ook weer heel hard naar beneden kelderde, door met name nieuwe wetgeving. Ondertussen stroomde het ondernemersbloed waar het niet gaan kon en opende ze in de jaren ook een kinderopvang met locaties in o.a. Hoorn, Noord-Scharwoude en Heerhugowaard. Om te zorgen voor een vroege instroom van kersverse ouders, pakte ze ook de kraamzorg tak erbij. 

Vue Heerhugowaard van buiten met verlichting aan

40 kinderfeestjes per week

In 2015 kreeg Susan de kans om het hele pand te kopen waar de BSO (Buitenschoolse opvang) in Heerhugowaard gevestigd was. Toen huurde ze namelijk alleen een deel van dat pand. Omdat ze haar ideeën voor het concept van Tante Suus op die manier kon realiseren greep ze haar kans en is ze het voormalige schoolpand kamer per kamer gaan inrichten voor themafeestjes. “De eerste kamer die klaar was was de beautysalon voor kids. Een knalroze kamer waar kids zich laten opmaken, hun haren worden gedaan, nagels gelakt, voetenbadjes krijgen en ga zo maar door. Een echte meisjesdroom. Nog steeds is dit een van de populairste feestjes”.

Inmiddels vinden er gemiddeld 30-40 feestjes per week plaats, verdeeld over twee doordeweekse middagen en het weekend. Tegenwoordig kun je kiezen uit zo’n 20 verschillende themafeestjes zoals het Bakfestijn feestje, Tik Tok feestje, Expeditie Robinson, Dino feestje, Nerf feestje, Slijmfeestje, Unicorn feestje… en ga zo maar door. 

Aanbod voor jong en oud

Na corona heeft ook het aanbod voor volwassenen eindelijk de kans gekregen zich te ontwikkelen. Van leuke creatieve workshops tot gezellige high tea’s of brunches, escape rooms, bedrijfsfeesten, familiefeesten, babyshowers… werkelijk alles is mogelijk. Tante Suus is er namelijk voor jong en oud. Daarbij kun je ook gewoon ‘op visite’ komen bij Tante Suus, waarbij je lekker kunt spelen en de ouders kunnen genieten van een bakje koffie en bij kunnen praten. Er is van alles te doen: springen op het discospringkussen of buiten op de trampoline, op de skelters, hutten bouwen, rolschaatsen door de gang, bakken, slijm maken, zandtekeningen maken, gamen… echt niemand hoeft zich te vervelen. Tante Suus is met recht een uniek concept wat nergens anders in Nederland te vinden is.

Bordje met hartelijk gefeliciteerd Ilse, bij Tante Suus op tafel.

Toekomstplannen

Susan is een onderneemster dat zich met de wind laat meevoeren, gewoon ‘go with the flow’. “Ik ben geen ‘investeerder of gelukszoeker’. Als er iets op mijn pad komt en het voelt goed, dan ga ik ervoor. Ik heb geen lange termijn strategie. Er wordt vaak gevraagd of ik meerdere vestigingen in het land ga opzetten van Tante Suus. Dat zou kunnen, maar ik ga er niet naar op zoek. Voor nu vind ik het vooral belangrijk om de processen en het aanbod binnen Tante Suus te perfectioneren. Goed personeel vinden blijft een uitdaging. Ik wil wel meer met scholen in de richting van sport en bewegen gaan samenwerken, daar zie ik kansen. En ik ben bezig met het opzetten van de Tante Suus Academy, om personeel beter en sneller in te kunnen werken. Tenslotte staat medewerkerstevredenheid heel hoog op mijn lijst. Meer dan de helft van mijn medewerkers (Zowiezo en Tante Suus, bij elkaar zo’n 110 personeelsleden) werkt langer dan 5 jaar bij mij, daar ben ik trots op en dat wil ik graag zo houden. Inmiddels zijn mijn beide dochters ook werkzaam bij Tante Suus, die zijn er natuurlijk mee opgegroeid. Mooi om te zien dat ook zij mijn passie voor ondernemen in de genen hebben.

De coolste dag van mijn leven

Kinderen zijn duidelijk ‘de gemene deler’. De juiste aandacht kunnen geven aan elk kind, ze in hun kracht laten staan, ze persoonlijk begeleiden en geen fabriek zijn. Vrijheid en blijheid staat centraal, zonder de juiste normen en waarden los te laten. Dat is waar Susan voor staat. “Ik hou gewoon heel erg van kinderen, ze zijn zo heerlijk onbevangen. Als ik een jarig kind aan het einde van zijn feestje hoor roepen “Mama, dit was de coolste dag van mijn leven!” dan kun je me niet gelukkiger maken. 

Meer weten over Tante Suus? Check tantesuus.com